Nowe produkty na rynku lokalnym dzięki współpracy Fundacji Puk Puk i firmy Termont

Fundacja Puk Puk jest podmiotem, który oprócz działań społecznych prowadzi projektową działalność gospodarczą, z której całkowity zysk przeznaczany jest na działalność statutową fundacji. Dzięki współpracy z firmą Termont i uzyskanej dotacji pragniemy poszerzyć zakres prowadzonej działalności projektową i zdobyć stałe zlecenia na projekty produktów, mebli, małej architektury.

Jako fundacja zajmujemy się projektowaniem wnętrz, ogrodów, a także częściowo przestrzeni publicznej, pamiętając o dostosowywaniu ich do osób z niepełnosprawnościami. Ergonomia ma w naszej pracy projektowej ogromne znaczenie. Projektujemy i już niebawem włączymy do sprzedaży zabawki sensoryczne i edukacyjne książeczki dla dzieci. Swoje umiejętności projektowe chcemy wykorzystać przy współpracy z firmą Termont tworząc markę produktów lokalnych. Dzięki naszemu wyczuleniu na potrzeby użytkownika będziemy projektować w duchu „design for all”, tak żeby produkty wyróżniały się nie tylko dobrą formą, ale i użytecznością. Mając w zasobach umiejętności i programy graficzne potrzebne do promowania marki, będziemy dbać o profesjonalny wizerunek produktów i reklamę. Fundacja ma swoją siedzibę na śląsku, bo właśnie tutaj, angażując lokalną społeczność, ośrodki kultury i inne lokalne fundacje, chcemy tworzyć projekty i wydarzenia promujące śląską kulturę. Razem z firmą Termont chcemy przyczynić się do tego by Śląsk był kojarzony z dobrym dizajnem.

W dalszej współpracy planujemy rozwijać bazę produktów o maskotki pamiątkowe ze śląska, książeczki edukacyjne przedstawiające kulturę i gwarę śląską.

Celami współpracy Fundacji Puk Puk z firmą Termont jest stworzenie marki produkującej elementy wyposażenia wnętrz oraz elementów małej architektury, które inspirowane będą kulturą śląską lub będą posiadały nazwy związane z gwarą śląską.

Przykładowe produkty:
– meble
– stoły
– lampy
– obrazy
– przesłony, abażury
– rzeźby, płaskorzeźby
– dekoracje ścienne
– wieszaki, stojaki

cechować się będą:
– małą ilością nakładu, realizacją pod zamówienie
– mocną, najczęściej stalową konstrukcją z elementami drewna, sklejki, szkła, materiału, tapicerki