WESPRZYJ NAS

Dziękujemy, że chcesz wesprzeć naszą działalność!

Każde wsparcie jest dla nas ważne, ponieważ dzięki niemu możemy realizować nasze cele statutowe i małymi krokami zmieniać świat na lepsze. Przypominamy, że realizowane przez nas projekty i inne zadania służą przede wszystkim wsparciu rozwoju, edukacji i rehabilitacji u dzieci oraz osób z trwałą lub czasową niepełnosprawnością.

JAK MOŻESZ NAS WESPRZEĆ?

PRZEKAŻ DAROWIZNĘ

To chyba najszybsza i najłatwiejsza forma wsparcia jaką możesz nam zaoferować. Jako fundacja przede wszystkim zbieramy pieniądze, aby móc realizować nasze cele statutowe (więcej o naszej misji przeczytasz tutaj: Misja Fundacji Puk Puk). Realizujemy zarówno własne projekty, jak i wpieramy inicjatywy innych organizacji pożytku publicznego. Każda złotówka to dla nas wsparcie umożliwiające nam dalszą działalność statutową.

Dane do przelewu:

Fundacja Puk Puk
43-225 Wola, ul. Wiślana 15
Bank PKO BP, nr konta:
tytuł przelewu:
darowizna na działalność pożytku publicznego
lub darowizna na cele statutowe*

*  Jeśli chcesz wesprzeć nasz konkretny projekt, prosimy w tytule przelewu dodać dopisek zawierający nazwę projektu.

Dziękujemy!

Czy wiesz, że darowizny dla organizacji pozarządowych możesz odliczyć od podatku?

Darowizny przeznaczone na cele statutowe organizacji pozarządowych możesz odpisać od podstawy opodatkowania, co zmniejszy Twój podatek (zarówno osoby fizyczne jak i firmy).

Warunkiem jest, aby cele statutowe organizacji były zgodne ze sferami działalności pożytku publicznego, wymienionych w ustawie o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, a tak się składa, że nasza fundacja ten warunek spełnia!

Jak prawidłowo przekazać darowiznę?

Aby móc odliczyć darowiznę od podatku, powinna ona zostać przekazana w formie przelewu na konto bankowe organizacji, której chcesz przekazać wsparcie. Najlepiej przelew zrobić korzystając z bankowości elektronicznej, ale możesz również zrobić przelew tradycyjnie w banku lub na poczcie (nie zapomnij zabrać potwierdzenia wykonania przelewu).

Celem uniknięcia wątpliwości, w tytule przelewu dobrze wpisać np. „darowizna na działalność pożytku publicznego„.

Przekazanie darowizny nie wymaga zawierania odrębnej umowy darowizny. Jeśli planujesz odliczyć darowiznę od podatku zachowaj potwierdzenie dokonania przelewu.

Jak odliczyć darowiznę od podatku?

Przekazane darowizny odliczysz rozliczając się z fiskusem (roczne zeznanie podatkowe PIT). Kwotę darowizny odlicza się od podstawy opodatkowania, co oznacza, że Twój podatek będzie mniejszy o 18 lub 32 procent przekazanej kwoty.

Dla osób zarabiających do 7 127 zł miesięcznie będzie to 18%, czyli każde 100 zł darowizny zmniejszy Twój podatek o 18 zł. Powyżej tej kwoty będzie to odpowiednio 32%.

Uwaga! Od podstawy opodatkowania możesz odliczyć kwoty do maksymalnie 6% swoich rocznych dochodów (przy czym dochód w rozumieniu podatkowym to jest przychód pomniejszony o koszty uzyskania przychodu).

Informacje o przekazanych darowiznach należy wpisać w formularz CIT-D, który jest załącznikiem do formularza podatkowego PIT. Dowód dokonania przelewu dobrze jest załączyć razem z formularzem PIT.

WESPRZYJ PROJEKT

Zachęcamy do wspierania naszych aktualnych i planowanych projektów. Na stronie każdego z nich znajdują się informacje jakiego typu wsparcia aktualnie potrzebujemy. Czasem do realizacji projektu brakuje nam funduszy, innym razem szukamy wolontariuszy chętnych do zaangażowania się, a kiedy indziej najbardziej przydałby nam się konsultant merytoryczny albo osoba, która zgodzi się przetestować nasz pomysł i podzieli cennymi uwagami. Dlatego zapraszamy cię również do śledzenia naszych aktualności na stronie lub naszego fanpejdża na facebooku.

ZAREKLAMUJ NAS

Zainteresowała cię działalność naszej fundacji i chcesz ją wesprzeć w inny sposób niż finansowy? Miło nam będzie jeśli opowiesz o nas swoim znajomym albo polecisz nas w mediach społecznościowych. Jeśli prowadzisz własną stronę internetową czy bloga, sprawisz nam dużo przyjemności umieszczając link to strony naszej fundacji.

ZOSTAŃ WOLONTARIUSZEM

Zawsze chętnie nawiążemy współpracę na zasadzie wolontariatu. W zależności od chęci i możliwości może to być współpraca jednorazowa, krótkoterminowa (np. w ramach konkretnego realizowanego przez nas projektu) lub długoterminowa. Zapraszamy do kontaktu: biuro@fundacjapukpuk.pl lub 665 620 002

KONTAKT wiecej

Fundacja Puk Puk

biuro: 43-225 Wola, ul. Pszczyńska 152
siedziba: 43-225 Wola, ul. Wiślana 15

email: biuro@fundacjapukpuk.pl
tel: +48 665 620 002,  +48 501 484 155

KRS 0000684234 | NIP: 6381825834

Polityka RODO

Projekt strony internetowej finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.